TRT Omnadren 250(wysoki estradiol)

Dareczek_12cm
Siema, od 3 miesiecy jestem na trt z powodu niskiego testosteronu i słabego rozwoju męskich cech, generalnie słaba psycha.
Jestem na omnadren 250 strzał co 2 tygodnie, wiem że to nie najlepszy środek do trt ale aktualnie jestem w takiej sytuacji ze do połowy grudnia muszę dociągnąć na tym środku i dawkowaniu, nie mam również inhibitora aromatazy, tylko dostinex na prolke (wizę u lekarza dopiero mam w grudniu, dlatego piszę tutaj o pomoc)
Generalnie to te trt poprawiła moja jakośc życia oraz cechy jak słabe owłosienie i tak dalej, samopoczucie, libido również ale jest z tym różnie. Najlepiej czuje się około 4 dni po strzale do dnia 10, następne 4 dni są w miarę. Myślę że to wina estradiolu który wywala zaraz po strzale przez to że na początku dawka testosteronu jest bardzo wysoka (suprafizjogiczna), wiem że między 10 a 14 dniem testosteron już raczej szoruje po dnie ale nie odczuwam tego jakoś zbytnio, nawet mam dobre libido, nawet wyższe niż te 4 dni po strzale. Ogólnie to tak, wale strzała omnadren 250 i spada mi libido, robię się rozdrażniony, zirytowany i jednocześnie bardzo lękliwy,do tego częściej się wzruszam i jestem emocjonalny,zwiększa się retencja wody, myślę że to typowe objawy zalania estradiolem, 48h po strzale wynosi on 104 pg/ml i systematycznie spada, 4 dni po iniekcji wynosi 74,40 pg/ml a po 6 dniach 56 pg/ml(wyniki nie są robione po tej samej iniekcji tylko po różnych)
generalnie po 4 dniach czuje się dużo lepiej, po prostu dobrze i myślę że tak to powinno działać. Inhibitora aromatazy nie dostałem od lekarza bo miałem wynik po 6 dniach od iniekcji czyli 56 pg/ml, stwierdził że bez lipy, na prolke 74 ng/ml dostałem dostinex pół tabsy co 7 dni
Chciałbym również dobrze się czuć w te pierwsze dni po strzale czyli opanować estradiol stąd pytanie do was: Czy dawkowanie pół ampułki omnadrenu co 7 dni zmniejszy wyrzut estradiolu i czy da tak dawkując go można utrzymać przyzwoite stężenie testosteronu we krwi?
Drugie pytanie w które dni się badać by mieć realny obraz stężeń, planuje po 3 tyg, 40 h po iniekcji zbadać testosteron i estradiol, następnie 6 dni po czyli dzień przed kolejnym strzałem.
Z góry dzięki za odpowiedź i tak jak mówiłem: zdaje sobie sprawę że na innym środku można zrobić to lepiej, ale narazie interesuje mnie jak optymalnie robić trt z omnadren 250
Z góry dzięki za odp, Dareczek 26 lat, 177 cm i 107 kg wagi, ćwiczę siłowo, hcg nie biorę
kamil1305
Zobacz teraz pół ampolki co 7 dni i zbadaj tak np na 3 i 6 dzień (tylko odczekaj że 3 tyg żeby się unormowało wszystko) a jak będzie jeszcze coś nie tak to 1/3 ampolki np co 4 dni to powinno być jeszcze lepiej i stabilniej. Pozdro
kamil1305
A jaki w ogóle miałeś poziom testa zanim wszedłes na TRT? Dlaczego HCG nie podajesz?
RM250
Nie rozumiem twojego problemu..... sam napisałeś że masz do dupy protokół i skoki hormonów a pytasz co masz robić.....

Im częściej zastrzyk tym lepiej - ale injekcja 2 x w tygodniu to takie wypośrodkowanie między stabliizacją hormonów a wygodą.

Więc rozbij dawkę i ciesz się życiem.

I dołączam się do pytania- czemu wszedłeś na igłę i czemu bez HCG?
Dareczek_12cm
Ja generalnie od 8 roku życia musiałem mieć jakieś problemy hormonalne bo w tym wieku mocno przytyłem i dostałem lipomastii, też jako dojrzewający nastolatek nie miałem trądziku, a zarost kiełkował mi po 20 roku życia i to jedynie pod brodą oraz lekki zarost na policzkach, w dodatku to miękkie włoski, na klacie włosów zero do 25 roku życia, więc po prostu słabo dojrzałem, w dodatku psycha słaba, brak agresji, uległość wobec otoczenia i brak stanowczości-przez te wszystkie powody zacząłem myśleć nad trt i szukać pomocy, trzech Endo odmówiło mi trt bo teścia miałem między 426 ng/dl a 500 ng/dl, mimo takiego wyniku bardzo słabe oznaki dojrzewania czyli męskich cech, mała siła mięśni, całe życie byłem bardzo aktywny(całe dni na orliku, granie w piłę itp, nie dziecko komputera) a znaczną nadwaga której nie da się zrzucić, myślałem że jakiś niewrażliwy jestem na androgeny i robiłem badania ale ilość powtórzeń CAG wyniosła 23 czyli dobra europejska wrażliwość, no ale zbierając wszystkie cechy to typowy hipogonadyzm i lekarze nie przeczyli temu ale 3 powiedziało ze to nie wina hormonów a czwarty androlog przepisał omnadren co 2 tyg no i generalnie jak pisałem w poście wyżej to bardzo mi to poprawiło jakośc życia, minął mi depresyjny nastrój, lęki aż się zdziwiłem bo wiem że testosteron to nie lek na wszystko i czasem trzeba skorzystać np z usług psychoterapeuty, teraz mija 3 miesiąc od 1 strzała i przybyło owłosienia na twarzy, na klacie i widać że jeszcze przybędzie, jak na swoją wagę to miałem bardzo mało siły i trenując od strzycznia dopiero po trt zacząłem progresowac więc mimo że to chujowy protokół to pomaga, tylko właśnie 4 pierwsze dni są chujowe, zero libido, drażliwość i nawet większe lęki np w pracy nie mam ochoty gadać z nikim a po 4 dniach wraca wszystko do normy i gdzieś tak do 10 dnia jest zajebiście, następne 4 no czuć że jest słabiej ale i tak lepiej niż przed trt
Dzisiaj wbiłem pierwsze pół ampułki i planuje tak polecieć miesiąc zobaczyć jak się będę czuł, potem wrócę do dawki 1 Amp 14 dni, po miesiącu zrobię badania jak chciał lekarz czyli 14 dni po strzale i sam z siebie zrobię 10 dni po strzale by rozmawiać moze o zwiększeniu dawki a w ogóle to najlepiej zmianę preparatu na 1 estr no i chciałbym to hcg ale już na 2 wizycie o tym gadałem z lekarzem to mówi że nie trzeba, nic to nie da, zmniejszenie jąder jest nieuniknione przy trt, jak się nie uda to polecę na jego protokole do nowego roku i jak poprawia mi się finanse to po nowym roku poszukam innego lekarza a jak się nie uda to pewnie poszukam jakichś underow hcg, narazie po 3 miechach jądra są takie jakie były, USG nie robiłem po trt ale nie widać różnicy, zawsze były małe, wg lekarzy w normie a według mnie i internetu niekoniecznie
W mojej okolicy w ogóle nie ma skąd fachowej pomocy i do lekarza jeżdżę 120 km więc ciężko też szukać innego bo co jak znowu trafię na androloga co nie przepisuje hcg a hajs za wizytę i dojazd spory

a i w ogóle pół ml w strzykawce można trzymać? zatkane jest igłą (przed strzałem zmienię)a na tym nakładka, mam też takie zatyczki do strzykawek i nie wiem czy nie lepiej ich użyć
RM250
Poszukaj dobrego lekarza - nawet online jeśli trzeba. Ja wiem że brzmi to jak banał ale problemy z dojrzewaniem to trochę trudny temat.

Czy robiłeś inne badania? tarczyca, nerki, LH ,FSH, DHEA-s i co najważniejsze SHBG?
Dareczek_12cm
lekarze ogólnie nie stwierdzili zaburzeń dojrzewania nawet, mutacje wszystko przeszedłem,jajka produkują plemniki i to sporo, ale złej jakości(teratospermia), po prostu przybrakło trochę testosteronu w okresie dojrzewania, słabszy samiec po prostu i słabiej uwydatnione cechy wtórne.
Po prostu potrzebuje testosteronu i resztę hormonów w normie

LH, FSH były w normie, SHBG było niskie ale w normie, DHEA ponad normę
Jutro posiedzę przy badaniach to napiszę dokładnie
Ennzie322
Dareczek_12cm pisze: 03 października 2024, 22:35 - czw lekarze ogólnie nie stwierdzili zaburzeń dojrzewania nawet, mutacje wszystko przeszedłem,jajka produkują plemniki i to sporo, ale złej jakości(teratospermia), po prostu przybrakło trochę testosteronu w okresie dojrzewania, słabszy samiec po prostu i słabiej uwydatnione cechy wtórne.
Po prostu potrzebuje testosteronu i resztę hormonów w normie

LH, FSH były w normie, SHBG było niskie ale w normie, DHEA ponad normę
Jutro posiedzę przy badaniach to napiszę dokładnie
Tylko sytuacja wygląda tak, jeśli planujesz dzieci to trzeba znaleźć przyczynę gdzie leży problem i dodać suplementację wspomagająca.

Kolejna rzecz hrt jest przeprowadzone do bani. Źle dobrane dawki i stąd te skoki hormonalne. Trzeba to inaczej rozegrać żeby to miało ręce i nogi, wtedy mina wszystkie problemy.

Musisz także wziąć pod uwagę, że biorąc testosteron nasienie może się pogorszyć stąd w razie dzieci jak pisałem wyżej dodatkowa suplementacja w celu poprawy i obowiązkowo hcg, którego potrzebujesz a nie ze lekarz nie przepisał 🤣

Jest masa ogarniętych ludzi którzy są to w stanie prawidłowo Tobie przeprowadzić.

Żeby trafić na lekarza, który to ogarnie trzeba mieć duże szczęście

I nie jak koledzy piszą pół ampulki co 7 dni, bo robisz sobie wahania hormonalne. Tylko dawkę rozbijasz na 2x tydzień np pon/Czwartek i trzeba dostosować ilość Testosteronu pod badania, a nie na "pale"

Jeśli dawka będzie dobra nie potrzebujesz żadnych inhibitorow, bo na hrt się ich nie stosuje i będzie wszystko grać jak trzeba.

Jeśli powiedział, że hcg nic nie da to niech zawód zmieni, bo widocznie nie zna zastosowania, oraz tego jak duży wpływ ma na organizm.
RM250
Dareczek_12cm pisze: 03 października 2024, 22:35 - czw [...]
Po prostu potrzebuje testosteronu i resztę hormonów w normie.....
Wyniki zapodaj.
Nie zdajesz sobie sprawy ile razy ktoś pisał że wszystko w normie a potem sie okazywało że ma bajzel w hormonach....
Twój testosteron też jest w normie przecież.....

Zapomniałem zapytać o w sumie najwazniejsze w tej sprawie 2 wyniki - testosteron wolny i DHT. Bo mając całkowity w połowie skali i niskie SHBG powinieneś mieć wolny na przyzwoitym poziomie. a za cechy męskie DHT jest też bardzo odpowiedzialny więc jego niedobór może być częścią problemu.....

Wiem że to dużo badań wymaga ale diagnostyka najczęściej właśnie tak wygląda..... szukanie aż się znajdzie.....
cyklonB
RM250 pisze: 04 października 2024, 10:26 - pt
Dareczek_12cm pisze: 03 października 2024, 22:35 - czw [...]
Po prostu potrzebuje testosteronu i resztę hormonów w normie.....
Wyniki zapodaj.
Nie zdajesz sobie sprawy ile razy ktoś pisał że wszystko w normie a potem sie okazywało że ma bajzel w hormonach....
Twój testosteron też jest w normie przecież.....

Zapomniałem zapytać o w sumie najwazniejsze w tej sprawie 2 wyniki - testosteron wolny i DHT. Bo mając całkowity w połowie skali i niskie SHBG powinieneś mieć wolny na przyzwoitym poziomie. a za cechy męskie DHT jest też bardzo odpowiedzialny więc jego niedobór może być częścią problemu.....

Wiem że to dużo badań wymaga ale diagnostyka najczęściej właśnie tak wygląda..... szukanie aż się znajdzie.....
Przy okazji wtrącę pytanie. Przy jakiej dawce, przy jakim wyniku testosteronu można zaobserwować zmianę tonu głosu na niższy? Lecę już prawie 2 lata z wynikiem całkowitego 1000-1500 i nic takiego w barwie mojego głosu nikt nie zauważył.
Taki sam był przy poziomie całkowitego 180-250 :lol:
ODPOWIEDZ