Dietoterapia azs

Sowmok
Czy ktoś z Was próbował dietoterapii w leczeniu AZS? Myślę, że jedzenie ma duży wpływ na stan skóry, ale nie wiem od czego zacząć.
dort505
Hej, ja spróbowałam eliminacji produktów, które mogły mnie uczulać, i rzeczywiście zauważyłam poprawę. Najpierw wykluczyłam nabiał i gluten, ale to wymaga konsultacji z dietetykiem. U mnie okazało się, że po odstawieniu niektórych pokarmów zmniejszyło się zaczerwienienie i uczucie swędzenia. Warto też pić dużo wody, żeby nawilżać skórę od środka. Polecam prowadzenie dziennika żywieniowego, żeby śledzić, co może nasilać objawy.
Stosowanie właściwych kosmetyków też ma duże znaczenie:
https://atopicin.pl/produkt/zestaw/

Od siebie polecam wypróbowanie sobie zestawu kosmetyków na atopowe zapalenie skóry Atopcin.
Ostatnio zmieniony 28 listopada 2024, 08:51 - czw przez dort505, łącznie zmieniany 1 raz.
RM250
Znaczna część przypadków AZS to odpowiedź organizmu na alergeny albo czynniki stresowe.

Musisz wybadać co cię rusza. Zeszyt i zapiski dokładnie wszystkiego co jesz. Bo zjesz alergen dziś a swędzi dopiero za 1-4 dni....

W rodzinie mieliśmy dość wredny przypadek AZS..... okazało się że jest to odpowiedź organizmu na lecytynę sojowa która znajduje się wszędzie - nawet w mleku od krów karmionych paszami sojowymu i gumie do żucia.....
Dietetyk-Andrula
Stres ukryty, mam znajomego który totalnie przez AZP zamknęło jego życie mega..

Szukaj swojej drogi, natomiast tak dieta też.
ODPOWIEDZ