Wytrzymałość żelazo ferrytyna

biegacz
Każdy zawodowiec czy amator sportów wytrzymałościowych powinien zainteresować się tematem żelaza i ferrytyny. Mając ich niedobory możemy zapomnieć o progresie, życiówkach czy komforcie treningu. Nie będąc tego świadomym straciłem dwa lata na kręcenie się w miejscu z bieganiem, a żyłowanie mocnych jednostek treningowych doprowadziło do kontuzji.

Każdy wytrzymalościowiec powinien badać poziom żelaza i ferrytyny, bo metylacja to podstawa sportów wytrzymałościowych czyli np bieganie długodystansowe, rower czy nawet sporty walki. Poziom żelaza we krwi jest zmienny, i z tego względu powinien nas interesować zwłaszcza poziom ferrytyny bo to ona konwertuje żelazo do naszego ciała. Niestety temat nie jest taki prosty, że połykamy sobie żelazo lub pojemy więcej osławionej wątróbki w której jest dużo żelazo, a dlaczego tak jest dowiedziałem się od steroidologii, po czym sam przerobiłem temat stosując jego porady. W związku z czym pozwolę sobie zacytować admina:

"Suplementacja żelaza bez podstaw nic nie da , żelazo wchłania się w błonie śluzowej żołądka - bez podstaw żywieniowych i suplemntów typu laktoferyna , wit C , B6 - b12 - suplemtacja żelaza nie ma sensu - bo będzie one tylko we krwi co nic nie daje a tylko szkodzi - to ferrytyna konwertuje żelazo do naszego ciała i to jest podstawa całej metylacji w sportach wytrzymałościowych i suple to podstawa bo z jedzenia tego nie dostaniesz a magiczne combo na żelazo to laktoferyna + wit C"

Od siebie dodam jeszcze że iniekcje milgammy przez dwa tygodnie po dwie ampułki, później raz na tydzień również przyczyniły się do osiągnięcia zadowoalającego poziomu żelaza i ferrytyny bo w milgammie są witaminy z grupy B. Od razu podpowiem dla bojących się iniekcji, że niestety wersja oralna milgammy niewiele pomoże, ponieważ nie wiele z tego będzie zaabsorbowane.

Z biegowymi pozdrowieniami
Biegacz :)
BodyHelp
Hej,

Świetny artykuł, kawał dobrej roboty!
Sprzyda się wszystkim. Tym bardziej, że mało kto zważa na tak ważny aspekt jak żelazo i ferytyna.
Mało kto pamięta badaniu tych rzeczy, bo uważa za mało istotne a jednak tyle wnoszą :)
Zapraszam do współpracy z Krzysztofem Nędzakiem. TEAM.
Dietetyk-Andrula
biegacz pisze: 08 lipca 2022, 23:19 - pt Każdy zawodowiec czy amator sportów wytrzymałościowych powinien zainteresować się tematem żelaza i ferrytyny. Mając ich niedobory możemy zapomnieć o progresie, życiówkach czy komforcie treningu. Nie będąc tego świadomym straciłem dwa lata na kręcenie się w miejscu z bieganiem, a żyłowanie mocnych jednostek treningowych doprowadziło do kontuzji.

Każdy wytrzymalościowiec powinien badać poziom żelaza i ferrytyny, bo metylacja to podstawa sportów wytrzymałościowych czyli np bieganie długodystansowe, rower czy nawet sporty walki. Poziom żelaza we krwi jest zmienny, i z tego względu powinien nas interesować zwłaszcza poziom ferrytyny bo to ona konwertuje żelazo do naszego ciała. Niestety temat nie jest taki prosty, że połykamy sobie żelazo lub pojemy więcej osławionej wątróbki w której jest dużo żelazo, a dlaczego tak jest dowiedziałem się od steroidologii, po czym sam przerobiłem temat stosując jego porady. W związku z czym pozwolę sobie zacytować admina:

"Suplementacja żelaza bez podstaw nic nie da , żelazo wchłania się w błonie śluzowej żołądka - bez podstaw żywieniowych i suplemntów typu laktoferyna , wit C , B6 - b12 - suplemtacja żelaza nie ma sensu - bo będzie one tylko we krwi co nic nie daje a tylko szkodzi - to ferrytyna konwertuje żelazo do naszego ciała i to jest podstawa całej metylacji w sportach wytrzymałościowych i suple to podstawa bo z jedzenia tego nie dostaniesz a magiczne combo na żelazo to laktoferyna + wit C"

Od siebie dodam jeszcze że iniekcje milgammy przez dwa tygodnie po dwie ampułki, później raz na tydzień również przyczyniły się do osiągnięcia zadowoalającego poziomu żelaza i ferrytyny bo w milgammie są witaminy z grupy B. Od razu podpowiem dla bojących się iniekcji, że niestety wersja oralna milgammy niewiele pomoże, ponieważ nie wiele z tego będzie zaabsorbowane.

Z biegowymi pozdrowieniami
Biegacz :)
No cóż biegacz to kompedium wiedzy w tym sporcie, widać że i sporo podstaw od Steroidologi, także na pewno taka osoba na Forum jest potrzebna - spec od wytrzymałości i aktywności.

Cieszę, się że tutaj jesteś z nami biegacz.

Pozdrawiam D.A.

P.S. Artykuł wszystkim polecam przeczytać 2x !
Zygi3
Hej, a czy ktoś z was miał może taką sytuację, że żelazo było na całkiem przyzwoitym poziomie, ale ferrytyna dość niska?
Ostatnio zmieniony 24 października 2022, 14:43 - pn przez Zygi3, łącznie zmieniany 1 raz.
Dietetyk-Andrula
Zygi3 pisze: 02 września 2022, 11:12 - pt Hej, a czy ktoś z was miał może taką sytuację, że żelazo było na całkiem przyzwoitym poziomie, ale ferrytyna dość niska?
Wiesz, każdy jest inny. Nie ma schematów że taki wynik jest idealny u każdego.. więc jeśli nic złego się nie dzieje, nie odczuwasz skutków ubocznych, a konsultacja z lekarzem udowodniła że brak powodów do zmartwień to jest ok.

Pozdrawiam i życzę dobrego dnia - D.A.
GalAnonim
Niska hemoglobina i hematokryt to mój problem :( Niby w normie, ale na samym dnie. W kolarstwie to przeszkadza, już sam nie wiem, co robić żeby sobie trochę z tym pomóc. Trenuję ciężko i uczciwie a ten jeden aspekt powoduje że stoję w miejscu.
Erytrocyty	4,6 mln/ul	min 4,3		max 5,6
Hemoglobina	13,7 g/dl	13,7		16,5
Hematokryt	40%		40		51
Już sam nie wiem co z tym zrobić.
BodyHelp
GalAnonim pisze: 06 sierpnia 2023, 16:11 - ndz Niska hemoglobina i hematokryt to mój problem :( Niby w normie, ale na samym dnie. W kolarstwie to przeszkadza, już sam nie wiem, co robić żeby sobie trochę z tym pomóc. Trenuję ciężko i uczciwie a ten jeden aspekt powoduje że stoję w miejscu.
Erytrocyty	4,6 mln/ul	min 4,3		max 5,6
Hemoglobina	13,7 g/dl	13,7		16,5
Hematokryt	40%		40		51
Już sam nie wiem co z tym zrobić.
Hej,
Zbadaj jeszcze żelazo i ferrytyne.

Warto by było postawić w diecie na produkty bogate w żelazo, bądź je suplementowac np innofer
Bananek
Dodałbym, że osoby mające problemy z żelazem powinny zrezygnować z kawy
BodyHelp
Kawa ma generalnie pozytywne wpływy przy spożywaniu 2-3 filiżanek dziennie, chodź może mieć wpływ nieznacznie na jego wchłanianie, aczkolwiek nie ma przeciwwskazań ;)
ODPOWIEDZ